do not visit

Fotostørrelser: Sådan vælger du den rigtige trykstørrelse

Uanset om du er en erfaren fotograf med en bugnende portefølje eller en amatør, der knipser løs med dit smartphone-kamera, vil du før eller siden sandsynligvis have et par fantastiske billeder, som du gerne vil bevare i fysisk form.

En grundlæggende forståelse af fotoegenskaber som størrelse, kvalitet og højde-bredde-forhold kan hjælpe dig med at maksimere kvaliteten af dine tryk. Så læs videre for at lære, hvordan du vælger den korrekte billedstørrelse og billedformat til alt fra små minder til udstillingsbilleder, der fylder hele væggen.

Vigtige punkter fra denne artikel:

  • At forstå, hvornår man skal bruge forskellige billedstørrelser, er afgørende for ethvert visuelt projekt, lige fra at vælge et forsidebillede til sociale medier til at skabe et personaliseret kaffekrus.

  • At vælge det rigtige højde-bredde-forhold spiller en afgørende rolle for at skabe smukke billeder.

  • Den bedste pixeltæthed til tryk er 118 pixels pr. centimeter.

Grundlæggende om fotostørrelser

photo size basics

Når du trykker et foto, er det vigtigt at forstå forholdet mellem fotostørrelser, højde-bredde-forhold og billedkvalitet for at kunne træffe informerede beslutninger om dine tryk.

Fotostørrelser

Standardstørrelser på billeder måler alt fra 10 x 15 centimeter til op til 50 x 75 centimeter. Når du vurderer den korrekte størrelse til dit foto, skal du sikre dig, at den svarer til højde-bredde-forholdet på det originale billede. Ellers kan billedet blive forvrænget eller kræve beskæring.

Husk, at et billedes højde-bredde-forhold ikke begrænser dets størrelse. Små fotos, som et forsidebillede på Facebook, har et billedformat på 16:9. I mellemtiden kan du også se et stort tryk, der er taget i et 1:1 højde-bredde-forhold.

Billedets højde-bredde-forhold

Et billedes højde-bredde-forhold sammenligner dets højde med dets bredde. Et kvadratisk billede har samme bredde og højde, mens rektangulære billeder har en større bredde end højde eller højde end bredde.

Hvis du forstår billedets højde-bredde-forhold, kan du vælge den rigtige trykstørrelse og undgå uønsket beskæring eller forvrængning af billedet. Hvis du ved, at du skal bruge et billede til et bestemt formål, f.eks. et forsidebillede eller et profilbillede, skal du vælge de rigtige dimensioner og det rigtige højde-bredde-forhold, når du tager billedet, så du undgår problemer med billedredigering senere.

Der er flere standard højde-bredde-forhold at tage højde for.

  • Den hurtige stigning i Instagram-opslag var med til at gøre 1:1-billedformatet populært igen. Dette kvadratiske billedformat er også et af de mest almindelige størrelsesforhold til profilbilleder på sociale medier og hjemmesider. Det er ingen overraskelse - de kvadratiske fotos, der skabes af et 1:1-format, fungerer godt til nærbilleder, portrætter og billeder, hvor motivet fylder hele rammen, hvilket hjælper med at henlede seerens opmærksomhed direkte på motivet. Det er som regel det, et godt opslag på de sociale medier handler om.

  • 3:2-billedformatet afspejler det traditionelle 35 mm filmformat, så det er ingen overraskelse, at de fleste DSLR-kameraer også bruger det. Med et lidt bredere synsfelt end 4:3-formatet passer 3:2-formatet til tryk på 10 x 15 cm, og det er et populært valg til landskabs- og portrætfotos.

  • Mange moderne enheder bruger et 4:3-billedformat til billeder. Balancen mellem bredde og højde giver det en lidt firkantet form, der minder om 1:1-formatet. Alligevel er det et godt valg, når du vil give de lodrette og vandrette elementer i dit billede næsten lige stor vægt. Dette størrelsesforhold passer godt til et foto på 20 x 30 cm, men kan kræve beskæring til et foto på 10 x 15 cm.

  • Takket være de voksende smartphone-skærme er "widescreen"-formatet 16:9 blevet det fremherskende format til digitale billeder. Dette billedformat passer dog ikke til mange standard fotostørrelser, så det kan være nødvendigt at beskære eller justere dit billede, så det passer til et tryk i standardstørrelse. Alligevel er billedformatet 16:9 et populært valg til et billede, der skal vises på moderne tv-skærme, computermonitorer og projektorer, som understøtter widescreen-billedstørrelser.

Størrelse og kvalitet på fotofiler

Filstørrelsen på et digitalt billede giver dig som regel et fingerpeg om billedets kvalitet. Kort sagt indikerer større billedfiler normalt flere data og dermed detaljer i et billede. Billeder i høj opløsning har højere pixeldimensioner, hvilket hjælper med at undgå problemer som sløring og støj fra pixelering, fordi de har flere pixels at sprede ud over trykområdet.

Det er dog vigtigt at finde en balance mellem billedkvalitet og filstørrelse, når man arbejder med digitale billeder. Billeder i høj opløsning kan hurtigt optage meget af din harddiskplads og kan resultere i unødvendige lageromkostninger. Store billedfiler kan også påvirke hastigheden på din hjemmeside, hvis du har en hjemmeside. Søgemaskiner tager hensyn til en hjemmesides ydeevne, når de rangerer søgeresultater, så lad være med at overbelaste din hjemmeside med store billeder. Sociale medier kan også begrænse de maksimale billedstørrelser til upload.

Komprimering af dine billeder kan hjælpe dig med at spare lagerplads og forbedre din hjemmesides ydeevne, men du kan miste nogle af de originale billeddata, hvilket resulterer i et foto af lavere kvalitet.

Sådan vælger du den rigtige størrelse til fototryk

photo print sizes

Uanset om du laver en simpel fotogave eller skaber din portefølje som fotograf, vil dine billedstørrelser være en af dine vigtigste beslutninger. Men at navigere i almindelige højde-bredde-forhold, finde de korrekte billedstørrelser og matche dem med filstørrelser kan ofte føles overvældende, selv hvis du har en klar idé om, hvad du prøver at opnå med dit billede.

For at gøre tingene nemmere har vi identificeret nogle standard fotostørrelser og deres anvendelsesmuligheder nedenfor, der dækker alt fra lommeformat og tryk på t-shirt til store statement-pieces og indrammede fotos til din gallerivæg.

Bedste standardstørrelser til fototryk

Flere standardstørrelser til fototryk fungerer godt til forskellige projekter, fra indrammede fotos til at lave en professionel fotoportefølje.

  • Det gode gamle 10 x 15 cm tryk var den bedste måde at dele billeder med vennerne på, årtier før Instagram var en ting - man kan endda sige, at det var det oprindelige sociale medie! Det er en af de mest almindelige fotostørrelser, fordi den er nem at opbevare og billig, hvilket gør den ideel til at fylde fotoalbums med hverdagsbilleder.

  • Et 13 x 18 cm tryk viser sit motiv med lidt flere detaljer og klarhed end et billede i 10x15, hvilket gør det til et fint valg til indrammede fotos - især individuelle portrætter. Du finder ofte sammenhængende rammer, der gør det muligt at fremvise to billeder af samme størrelse ved siden af hinanden.

  • 20 x 25 cm er en almindelig fotostørrelse til indramning og udstilling af familieportrætter, rejsebilleder eller kunstneriske kompositioner. Fotos i denne størrelse fungerer godt, når de hænges op på væggen, men kan også tilføje et fint personligt præg til et rum, når de bruges på en bordplade eller hylde.

Fotostørrelser til fotobøger

Du kan bruge en række standardfotostørrelser, når du skaber en fotobog, hvilket gør dem til en fremragende idé for spirende fotografer, der leder efter en professionel måde at dele billeder med kunder eller vise deres voksende portefølje af billeder til familie og venner.

Der er ikke meget spillerum med hensyn til billedstørrelse, når det gælder fotokvalitet. Standardstørrelsen for et trykt billede af høj kvalitet er 118 pixels pr. centimeter. Men størrelserne på fotobøger stemmer ofte overens med standard fotostørrelser til tryk, hvilket betyder, at et billede med et højde-bredde-forhold på 4:3, 3:2 eller 1:1 burde fungere godt i de fleste tilfælde.

Fotos til plakater og stor vægkunst

Billedkvalitet og størrelse er afgørende for at sikre et skarpt og tydeligt resultat, når du trykker billeder på store genstande som plakater, bannere eller stor vægkunst. En stor billedfil i høj kvalitet med høje pixeldimensioner giver dig flere pixels at sprede ud over trykområdet, hvilket reducerer risikoen for blokagtige, slørede eller pixelerede tryk.

Mange store vægkunstværker betragtes på afstand, hvilket kan gøre fejl i billeder af utilstrækkelig kvalitet mere synlige. De ekstra pixels i store billeder af høj kvalitet hjælper med at gøre små detaljer skarpere og definere dem, hvilket forbedrer værkets samlede udseende uanset afstanden du ser dem fra.

Bedste fotostørrelse til små tryk

Du kan følge de samme retningslinjer for tryk af et personligt billede på små genstande, som du ville gøre med tryk af et billede på fladt papir eller lærred. Sørg for, at dit billede har en opløsning på 118 pixels pr. centimeter for at sikre den bedste kvalitet, og overvej derefter, om det passer til dit trykområde. Hvis et billede gøres mindre, så det passer, kan det være svært at skelne mellem detaljer, mens et lille billede, der strækkes for at passe til et større trykområde, kan resultere i pixelering eller sløring.

Når du trykker et personaliseret billede på et krus, et mobilcover eller andre små genstande, skal du også tage højde for disse genstandes unikke særpræg. Hvis du f.eks. trykker et billede på et mobilcover, skal du sikre dig, at dit billede vil se godt ud i stående retning, da det er sådan, du sandsynligvis vil se dit mobilcover det meste af tiden. Det er også en god idé at dobbelttjekke billedets højde-bredde-forhold. Vær forberedt på at beskære en del af det, hvis det er nødvendigt.

Fotostørrelse og -kvalitet til tøj

Ligesom ved andre projekter med personaliseret billedtryk skal du starte med et billede i høj kvalitet med en opløsning på mindst 118 pixels pr. centimeter. Billedet skal også matche trykområdet på tøjet. Et billede, der ser godt ud med en placering midt på brystet, skal sandsynligvis beskæres for at passe på en placering øverst på ryggen. På samme måde kan et billede, der er for lille, skulle skaleres op, hvilket ofte resulterer i et tab af billedkvalitet.

Du skal også sikre dig, at højde-bredde-forholdet passer til det ønskede trykområde. For eksempel kan placeringen midt på brystet fungere fra et 16:9-billedformat til et 1:1-billedformat. Mens en placering af et tryk på ærmet kun fungerer med et højde-bredde-forhold på 1:1.

Når du skaber tøj med fototryk, er det også vigtigt at overveje, hvordan dit billede fungerer sammen med den valgte stoffarve for at sikre, at billedet ikke flyder ud i farven på tøjet.

Tryk dine fotos som plakater, på T-shirts og meget mere

photos on t-shirts and more

Nu hvor du har lært det grundlæggende om fotos, er du klar til at gå i gang med fototryk på Optimalprint. Vores hjemmeside gør det nemt at købe og tilpasse en række ting ved hjælp af dine fotos. Vores redigeringsværktøj i browseren betyder, at du kan tilpasse alt, præcis som du ønsker, før du går til betalingssiden.

Trin 1: Vælg et produkt

Din kreative rejse starter, når du vælger et produkt, som du vil tilpasse ved hjælp af dine fotos. Vælg mellem lykønskningskort , fotobøger, vægkunst, mobilcovers, drikkeservice og meget mere. Du kan endda tilpasse herre-, dame- og børnetøj i forskellige stilarter og stoftyper.

Trin 2: Vælg størrelse og designmuligheder

Afhængigt af den vare, du har valgt at tilpasse, skal du foretage nogle valg, før du uploader dine fotos. For eksempel kræver tilpassede mobilcovers, at du vælger mærke, model og cover. Personaliseret drikkeservice kræver, at du vælger beholdertype, størrelse og grundfarve, før du går i gang.

Trin 3: Upload billeder af høj kvalitet

Nu hvor du har valgt dit personlige fotoprodukt og angivet dine muligheder, er det tid til at uploade dine fotos. Optimalprints brugervenlige grænseflade lader dig nemt uploade billeder til øjeblikkelig brug i dit design. Du kan uploade billeder ved at trække og slippe dem fra dit skrivebord eller gennemse dine billedfiler.

Trin 4: Juster med redigeringsværktøjet

Brug Optimalprints webbaserede redigeringsværktøj til at flytte dine billeder rundt på lærredet. Du kan også beskære, vende eller rotere dem. Afhængigt af dine præferencer for tilpasning kan du ændre gentagelsesmønsteret direkte i redigeringsværktøjet. Du kan endda se en forhåndsvisning af din vare for at sikre, at din billedfil ser ud, som du ønsker det.

Trin 5: Bestil dit produkt

Hvis alt ser godt ud, er det tid til at klikke på "Læg i kurven" for at starte din bestilling. Hvis du vil vende tilbage til din kreation senere, skal du sikre dig, at du er logget ind, og derefter klikke på "Gem til kladder" og hente dit arbejde på et senere tidspunkt.

Gør dine fotos til tidløse minder med Optimalprint

photo prints of many sizes

Uanset om du er professionel fotograf eller hobbyfotograf, er det vigtigt at forstå forholdet mellem fotostørrelser, højde-bredde-forhold og billedkvalitet for at skabe billeder, der ser godt ud, uanset hvad de trykkes på. Det hele starter med at vælge den rigtige størrelse og de rigtige dimensioner til dine fotografier af høj kvalitet.

Nu hvor du har styr på det grundlæggende, er du klar til at starte din kreative rejse! Utallige design venter på dit unikke præg, som f.eks. en plakat, der er nem at lave, og som du kan skabe i din webbrowser eller i Optimalprints smartphone-app. Hvis vægkunst ikke lige er dig, kan du designe alt fra lykønskningskort og fotobøger til tøj og mobilcovers med personaliserede billeder fra dit eget fotobibliotek.

Skab dit drømmeprojekt med Optimalprint i dag!