do not visit

En guide til standard plakatstørrelser til tryk og design

Når det kommer til tryk og reklame, er der ingen bedre måde at engagere offentligheden i en begivenhed end en sprudlende, levende plakat, der fanger enhvers opmærksomhed, der ser den.

Plakater er klassiske visuelle elementer, der tiltrækker publikum og gør dem interesserede i det, du har at sige - lige fra at reklamere for salg og særlige begivenheder til at promovere musik og lokale festligheder eller bare trykke smuk kunst til at hænge op på væggene.

Hvis du er ved at undersøge kunsten at trykke plakater, men har brug for hjælp til at finde ud af, hvor du skal starte, er vi her for at give dig en nyttig guide til alt, hvad du har brug for at vide om at trykke og designe plakater, som folk vil elske.

Vi dækker alt i denne artikel, fra de standard plakatstørrelser, du bør kende, til vigtige faktorer og overvejelser, du bør gøre dig, før du vælger en plakatstørrelse og sender den til tryk.

Føler du dig overvældet? Vi er her for at hjælpe. Lad os komme i gang med det samme!

De vigtigste punkter fra denne artikel:

  • At kende og forstå de forskellige plakatstørrelser, før du bestiller, er afgørende for at sikre, at du ved præcis, hvad du får, hvordan dit kunstværk vil blive trykt, og hvor meget plads hver plakat vil optage.

  • Små plakater er ideelle til at engagere et mindre publikum gennem opslagstavler og som flyers. Mellemstore plakater er gode til gallerivægge eller butiksvinduer, hvor de hurtigt kan fange opmærksomheden hos alle, der går forbi. Store plakater er perfekte til store rum, hvor mange mennesker kan se dem samtidig.

  • Landskab, portræt og kvadratisk orientering har unikke anvendelsesmuligheder, afhængigt af hvad du designer og trykker. Indhold til filmindustrien, som filmplakater og reklamer, trykkes typisk i portræt stil, mens natur og billeder af landskaber trykkes i liggende retning.

  • At designe personaliserede plakater med kunst eller fotografier er en problemfri proces ved hjælp af Optimalprints redigeringsværktøj til plakater. Det er en leg at uploade billeder, og du kan nemt skabe visuelt æstetiske plakater fra din smartphone eller computer.

Forstå plakatstørrelser

understanding poster sizes

De mest almindelige plakatstørrelser er kendt som standard plakatstørrelser, fordi de bruges oftest og er nemme at bestille fra trykkerier online og personligt. Fra detailplakater til større filmplakater er det godt at have en forståelse af standard plakatstørrelser, når du navigerer i plakattryk til dit personlige eller professionelle brug.

De almindelige plakatstørrelser passer ind i terminologien kendt som A0-A6 størrelser. Disse papirmål dikterer, hvilken klasse hver plakat falder i, fra lille til medium og stor. For eksempel er A0 den største papirstørrelse, der bruges til at trykke plakater. A2 er mindre, men stor nok til vinduesudstillinger og store tryk.

A4 er et typisk stykke papir til udskrivning af dokumenter derhjemme eller på kontoret. I Danmark er A4 et traditionelt stykke papir på 210 mm x 297 mm. A5 og A6 er meget mindre papirstørrelser, der typisk bruges til postkort, svar udbedes kort til fester, miniplakater og meget mere.

Hos Optimalprint har vi specifikke plakatstørrelser, der kan vælges til dine kunstværker og billeder.

Oversigt over standard plakatstørrelser

Når du trykker plakater, kan det være nødvendigt at blive mere fortrolig med de tilgængelige plakatstørrelser. Standard plakatstørrelser kan være forvirrende, hvis du ikke ved, hvad de betyder, og vi er her for at hjælpe dig med de forskellige plakatdimensioner, så du ved, hvad du skal bestille til den plads, du arbejder med. Her er alt, hvad du har brug for at vide om standard plakatstørrelser.

Små plakater (13 x 18 cm - 30 x 40cm)

Små plakatstørrelser ligger mellem 13 x 18 cm og 30 x 40cm. De bruges normalt til flyers, der hænges op på offentlige steder som opslagstavler, plakater i brevstørrelse til bands eller andre begivenheder, der kan hænges op, hvor pladsen ikke er et stort problem.

Husk, at du kun har lidt ekstra plads, når du designer en lille plakat, så hold det enkelt! En plakat i brevstørrelse er en mulighed for at få masser af mennesker til at blive interesserede og engagerede, så husk det, når du designer eller vælger et stærkt fotografi.

Brug en eller to farver, fed tekst og et enkelt, mindeværdigt budskab til at fange opmærksomheden og holde folk engagerede i det, du reklamerer for.

De små plakatstørrelser, vi sælger hos Optimalprint, omfatter følgende:

  • 13 x 18 cm

  • 15 x 20 cm

  • 21 x 30 cm

  • 30 x 40 cm

Mellemstore plakater (30 x 45 cm - 60 x 80cm)

Mellemstore plakater varierer typisk fra 30 x 45 cm til 60 x 80 cm. En mellemstor plakat kan bruges i et butiksvindue eller på en større opslagstavle, hvor der er god plads, og den kan ses på længere afstand.

En mellemstor plakat bruges ofte, når man skaber en gallerivæg af billeder og kunstværker til at vise på en stor væg i alle omgivelser, fra din stue til dit kontor, event eller mødested. Hvis du designer en plakat som en gave, er den mellemstore plakatstørrelse et perfekt valg. Den er stor og storslået, den har gennemslagskraft og er den helt rigtige størrelse til mange sammenhænge.

Sammenlignet med plakater i brevstørrelse har mellemstore plakater mere plads til visuelle elementer, grafik og tekst, hvilket giver dig større frihed til at designe noget mere detaljeret.

De mellemstore plakatstørrelser, vi sælger hos Optimalprint, omfatter følgende:

  • 30 x 45 cm

  • 40 x 50 cm

  • 45 x 60 cm

  • 50 x 70 cm

  • 60 x 80 cm

Store plakater (60 x 90 cm - 70 x 100 cm)

En stor plakat fanger opmærksomheden hos alle, der ser den - også på lang afstand! Store plakater måler fra 60x90 cm til 70x100 cm. De er populære for underholdningssteder, kunstnere og bands til at reklamere for kommende shows, events og begivenheder i byer eller større områder. Plakater i stort format bruges også i offentlige sammenhænge som messer, sportsparker og indkøbscentre til at formidle et budskab til et stort publikum.

De store plakatstørrelser, vi sælger hos Optimalprint, omfatter følgende:

  • 60 x 90 cm

  • 70 x 100 cm

Du kan læse alt om vores plakatmål og -størrelser her.

Vælg den rigtige plakatstørrelse til dit projekt

right poster sizes

Der er mange overvejelser, du skal gøre dig, når du vælger den rigtige plakatstørrelse til dine vægge. Den rigtige plakatstørrelse kan gøre en enorm forskel for publikums engagement i din plakat, så du vil gerne have den til at skille sig ud! Lad os se på de vigtigste faktorer, du skal overveje, når du køber plakater online.

Landskab, portræt eller kvadratisk?

Standard plakatstørrelser har orienteringer som landskab, portræt og kvadratisk. Når du vælger en trykt plakat i en af disse orienteringer, er det nyttigt at kende fordele og ulemper ved hvert layout.

Landskab

Plakater i orienteringen landskab er bredere end høje og er ideelle til natur- og landskabsbilleder eller fototryk. Med denne plakatstørrelse kan flere se dem samtidig, hvilket gør dem velegnede til udendørs eller store offentlige miljøer. Landskabsplakater er populære til at vise fotografier af høj kvalitet og plakater, der kræver mere tekst og information til læserne.

Portræt

En portrætplakat betyder, at højden på plakaten er større end bredden. Med portræt plakatstørrelser kan folk se dem, selv når de står ved siden af, hvilket gør dem ideelle til mindre vinduesreklamer, kaffebarer og andre steder, hvor pladsen er begrænset.

Portrætformat er den perfekte størrelse til filmplakater og standardvalget i filmindustrien. Man ser ofte denne retning, når man går forbi en filmplakat i et indkøbscenter eller ved et busstoppested. De bruges også som plakater i stort format til at reklamere for lokale begivenheder i byer.

Square

Kvadratiske plakater er mere kompakte og lettere at hænge op i små eller store rum. Deres alsidighed gør dem populære. Kvadratiske plakater er gode til at vise kunst i små udsnit eller til at lave miniplakater, der markedsfører begivenheder i kunstgallerier, biografer, musiksteder og meget mere. Kvadratiske plakater er også kompakte nok til nemt at vise personlig vægkunst i dit hjem eller på kontoret.

Overvejelser ved valget af plakatstørrelse

Når du vælger plakatstørrelser til din kunst, dine designs eller fotografier, er der et par faktorer, der spiller ind, og som kan påvirke de plakatmål, du vælger. Sørg for at overveje følgende:

  • Hvor meget indhold vil du inkludere på plakaten (tekst, citater, sangtekster osv.)?

  • Hvor let er indholdet og grafikken at læse/forstå på afstand?

  • Kvaliteten af den kunst, du bruger

At matche plakatstørrelse med formål og rum

Der findes en plakatstørrelse, der er perfekt til ethvert rum og sted. Men før du vælger, er det vigtigt at overveje, hvad du trykker, og hvad der vil være den ideelle placering for dit projekt.

For eksempel ser store plakater professionelle ud og er af høj kvalitet i store rum, hvor flere mennesker kan se dem på samme tid. Mindre plakater bør vælges, når synlighed ikke er den største bekymring, typisk i mindre og indendørs områder med begrænset plads.

Plakattryk i flere størrelser

multiple poster sizes

Nogle tror, at man skal have et grafisk designcertifikat for at lave og trykke plakater online, men det er ikke sandt. Optimalprints tjenester til plakattryk er meget nemme at bruge. Ved at følge disse trin kan du hurtigt skabe en personaliseret plakat ved hjælp af vores hjemmeside og redigeringsværktøj.

Trin 1: Vælg retning, indramning og størrelse

Når du trykker plakater gennem Optimalprint, skal du først vælge retningen på din plakat eller skiltning. Du kan vælge mellem landskab/horisontal, portræt/vertikal eller kvadratisk plakatstørrelse.

Derefter kan du vælge den plakatstørrelse, du ønsker for hvert design eller billede. Plakatstørrelserne afhænger af den valgte retning, og du bør overveje dine design eller fotografier, når du vælger retningen.

Når du har valgt retning og plakatstørrelse, bliver du bedt om at vælge en indramningsstil. Du kan vælge ingen ramme på plakaten eller vælge mellem forskellige andre farver, herunder sort, kobber, guld, hvid, naturtræ og mørkt træ i materialer som aluminium og træ.

Større plakater kan også sættes på plakatlister, så de er nemme at vise frem. Indramning af din plakat giver et mere raffineret indtryk af kunstværket, især hvis du hænger plakaterne op i dit hjem eller på dit kontor.

Trin 2: Upload illustrationer eller fotos af høj kvalitet

Når du vælger design og billeder til dine plakater, skal du sørge for at vælge de rigtige filtyper og fotografier i høj opløsning. På den måde vil dine plakater blive trykt i høj kvalitet og se fantastiske ud i ethvert rum. Når dine design er uploadet til Optimalprints redigeringsværktøj, kan du hurtigt trække og slippe dine fotos og design for at lege med forskellige layouts og designe den perfekte plakat til en begivenhed eller til at hænge op i dit hjem.

Hos Optimalprint bruger vi førsteklasses plakatpapir og blæk for at sikre, at alle kunder er mere end tilfredse med deres endelige produkt. Vi bruger miljøvenligt papir for at reducere vores CO2-fodaftryk uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det er en win-win-situation!

Trin 3: Juster placeringen med redigeringsværktøjet

Når dine design er uploadet til Optimalprints redigeringsværktøj, kan du nemt flytte dine fotos og lege med forskellige layouts for at designe den perfekte plakat. Du kan også beskære billeder, vende og dreje dem og ændre gentagelsesmønsteret fra redigeringsværktøjet for at skabe en smuk personaliseret plakat til offentlige rum eller din personlige vægplads.

Trin 4: Bestil din plakat

Når du er færdig med at redigere og placere din kunst eller dine billeder, og du er tilfreds med, hvordan det ser ud, er det tid til at bestille din plakat! Optimalprint bestræber sig på at tilbyde en effektiv indkøbsoplevelse, uanset hvor du befinder dig. Derfor trykker vi lokalt for at sikre hurtig produktion og hurtige leveringstider. Dine plakater vil være på dit dørtrin på ingen tid.

Plakatstørrelse til tryk og design: Konklusion

custom posters in multiple size

Der er meget mere i plakattryk, end du måske er klar over, men med denne guide som hjælpemiddel vil du kunne designe og trykke plakater som en professionel på ingen tid.

Uanset om du skaber dine egne personaliserede plakater eller vælger færdige plakatdesign, tilbyder Optimalprint et imponerende udvalg af størrelser, der opfylder dine behov og nemt fremviser dine smukke design og fotografier.

Det har aldrig været nemmere mere strømlinet at trykke plakater - du kan lave plakater på en computer eller en smartphone ved hjælp af Optimalprint-appen.

Uanset om du designer kunst til din personlige væg eller skaber en plakat i stort format til produkter, film eller lokale begivenheder, kan Optimalprint hjælpe med at gøre dit plakatprojekt levende. Design din plakat eller gennemse vores store udvalg af design!