do not visit

Billedopløsning - Opnå den bedste billedkvalitet


Korrekt opløsning er afgørende for udskrivning af høj kvalitet. De følgende tips vil hjælpe dig med at udtrække den bedste kvalitet af dine billeder ved udskrivning af dem gennem optimalprint.com.

Opløsning er en måling af kvaliteten af et billede, som regel i form af prøver, pixels eller prikker per tomme. Terminologien varierer i følge output-enheden: SPI (samples-per-inch) henviser til scanningsopløsningen; PPI (pixels per inch) henviser til skærmopløsning og DPI (dots-per-inch) henviser til udskrivningsopløsning.

DPI er den relevante måleenhed til udskrivning.

DPI, der anvendes i hele verden, definerer hvor mange prikker blæk er placeret i en kvadrattomme, når billedet udskrives. 1 tomme svarer til 25,4 mm. Ofte betegnes billeder som høj opløsning eller lav opløsning. Høj opløsning ville være et billede til udskrivning, der generelt har 300 prikker per tomme eller mere.

Til udskrivning af billeder af høj kvalitet, bør du altid stræbe efter mindst 300 dpi opløsning for dit billede!
Hvis dit billede har indlejret tekst, kan en 400 dpi opløsning stærkt anbefales!


Husk på, at der er en balance mellem opløsning og størrelse. Hvis du forstørrer et billede, reducerer du dens opløsning og vice versa.

Vælg venligst et emne fra listen nedenfor:


Grundlæggende billedopløsning


Opløsning henviser til skarphedsgraden af dit billede

Om trykt på papir eller vist på din computerskærm, består et billede af bittesmå prikker, der kaldes pixels. Hver pixel repræsenterer farven på en lille del af et billede. Pixels kan trækkes fra en palet af alt fra to farver til 16 millioner farver. "Billeder kun med tekst", kan være to farver (baggrund og forgrund). Netbilleder er normalt 256 farver og fotoer er normalt 16 millioner farver. Jo flere farver af pixels du har, jo mere ligner dit billede et foto.

Opløsning henviser til prikker af blæk eller elektroniske pixels, der udgør et billede, om det er trykt på papir eller vises på skærmen. Billeder med lav opløsning har linjer, der ser takkede ud og du kan faktisk se de enkelte pixels, som udgør billedet. Billeder med høj opløsning har mange flere pixels. Det betyder, at hver pixel udgør en langt mindre del af billedet - hvilket gør dem så små, at de bliver usynlige. Men der er et punkt, hvor de pixels bliver så små, at det at tilføje flere (stigende opløsning) ikke vil give dig nogen bedre billedkvalitet.

Det menneskelige øje kan ikke registrere kvadrater af farve, hvis der er 300 eller mere i en tomme. For klar og skarp udskrivning, bør billeder i deres endelige output-layout være på 300 dpi - eller på 400 dpi, hvis billederne indeholder tekst.

Hver scanner, digitalt kamera, printer, computerskærm har et maksimalt antal prikker den kan behandle og vise uanset hvor mange prikker der er i billedet. For eksempel kan en 300 DPI laserprinter udskrive op til 300 prikker af billedinformation i en tomme. En computerskærm kan normalt kun vise 96 (Windows) eller 72 (Mac) prikker af billedinformation i en tomme

Høj opløsning Lav opløsning

Høj opløsning
Når et billede har flere prikker end skærmenheden kan støtte, går de prikker til spilde. De øger filstørrelsen, men forbedrer ikke udskrivning eller visning af billedet. Opløsningen er for høj til denne enhed. Et fotografi scannet med både 300 DPI og 600 DPI vil se ens ud når det udskrives på en 300 DPI laserprinter. De ekstra prikker af information bruges ikke af printeren, resultatet er kun en større filstørrelse.

Lav opløsning
Når et billede har færre prikker end skærmenheden kan støtte, vil billedet ikke se så tydeligt og skarpt ud. For eksempel er billeder på nettet som regel 96 eller 72 DPI fordi det er opløsningen på de fleste computerskærme. Hvis du udskriver et 72 DPI billede på en 300 DPI printer, vil det normalt ikke se så godt ud som det gør på computerskærmen. Printeren har ikke nok prikker af oplysninger til at skabe et klart og skarpt billede.

Interpoleret opløsning
Interpoleret opløsning er en måde at forbedre opløsningen af en scanningsenhed, der er beregnet ved hjælp af en software-algoritme. Også kaldet "digital opløsning", får det et billede til at se ud, som om det blev scannet ved en højere opløsning. Så hvis din scanner er begrænset til en lavere opløsning end ønsket, er det muligt at omgå dette problem ved hjælp af den interpolerede opløsning. For eksempel, hvis din scanner har en optisk opløsning på 800 dpi og en interpoleret opløsning på 1600 dpi, så scanner scanneren faktisk ved 800 dpi. Scannerens software kan derefter bruges til at interpolere yderligere pixels mellem to tilstødende pixels, og derved kunstigt forhøje scanningsopløsningen. Hvis den første pixel er lyseblå og den anden er mediumblå, tilføjer software en pixel, der er halvvejs mellem de to. Disse gæt plejer at give dig et rigtig godt billede, men kan undertiden resultere i underlige mønstre der konstant viser sig i kontinuerlige toneområder i det endelige billede.

Brug af billeder fra internettet til dit udskriftsmateriale


Størrelsesreduktion kan opnå god kvalitet

En computerskærm kan normalt kun vise 96 dpi til Windows eller 72 dpi til Mac. Derfor er billeder på internettet typisk komprimeret til disse opløsninger med henblik på at opnå mindre filstørrelser til en hurtig download af en webside. Hvis billeder gemmes med en opløsning på 72 dpi, så vil sådanne billeder ikke blive udskrevet pænt på en 300 dpi trykpresse.

Men hvis størrelsen er tilstrækkeligt tilpasset, med en 72 dpi opløsning, kan filerne stadig ændres til en kvalitetsudskrivning. Billedstørrelse (dimension) er omvendt proportionel med opløsning. Hvis størrelsen af et Internetbillede reduceres, uden gensampling, så stiger opløsningen af billedet med samme forhold. For eksempel:

  Opløsning Dimensioner
Originale billede 72 dpi 5 x 7 tommer
Ønsket output 300 dpi  
Beregnet multiplikator 300 / 72 = 4.17  
Krævede trin Gang original med 4.17 Divider original med 4.17
Endelige billede 300 dpi 1.20 x 1.68 tommer


Brug af billeder fra en scanner til dit udskriftsmateriale


Bestem den billedstørrelse, du vil udskrive, før du scanner det, hvis du er usikker, så gæt en større størrelse

For at nå din endelige billedopløsning, skal du:
  • Finde ud af størrelsen på det originale billede
  • Bestemme størrelsen af det trykte billede (output)

Originale billede er større end output-størrelsen
En 1200 dpi-scanner er i stand til at udskære en tomme af papir i 1200 adskilte pixels for at repræsentere det digitalt. Hvis du indstiller din flatbed eller filmscanner til 300 dpi og uploader dit scannede billede til din konto på optimalprint.com til udskrivning uden at øge dets størrelse, vil billedkvaliteten se ud som den originale. Det menneskelige øje kan ikke registrere trykte billeder med opløsninger over 300 dpi.

Originale billede er mindre end output-størrelsen

Et originalt billede kan udskrives godt, hvis sampled på den rigtige opløsning. Scanneren bør indstilles på en højere opløsning, så når det scannede billede øges, så passer det til de ønskede dimensioner, og den endelige output-opløsning er på mindst 300 dpi i dit billede eller 400 dpi, hvis dit billede har indlejret tekst. For at finde opløsningsindstillingen til din scanner, skal du blot øge opløsning til over 300dpi med samme procentsats som du vil øge det originale foto med. For eksempel:

  Opløsning Dimensioner
Originale billede   4 x 6 tommer
Ønsket output   5 x 7 tommer
CBeregnet multiplikator   Største af (5 / 4 = 1.25) og (7 / 6 = 1.17) = 1.25
Krævede trin Gang 300 dpi (minimum opløsning for billeder uden tekst) med 1.25  
Scanners opløsningsindstilling 375 dpi  


Hvis du behov for at udvide med 200% eller mere, anbefales det at kontakte en leverandør for at få en professionel scanning.

På grund af pixel-tab under billedredigering, er det ofte bedre at scanne med højere opløsning end du får brug for. Bare husk, at jo højere opløsningen er, jo større er filstørrelsen. Overdriv ikke!

Brug af billeder fra et dgitalt kamera til dit udskriftsmateriale


Brug altid den højeste kvalitetsindstilling der findes på kameraet

Kameraopløsning er ikke repræsenteret i dpi eller ppi - kun i pixels. Et kamera med en megapixel-opløsning vil skabe et billede med en million pixels. For at finde ud af, hvor mange megapixels der er nødvendige for dit kamera til at producere et bestemt billede, skal du multiplicere længde x bredde af billedet (i tommer) x 300 dpi x 300 dpi. Stort set alle digitale billeder kan skaleres ned og komprimeres til udskrivningsformål.
Et 2-megapixel kamera kan producere billeder, som er 1200 x 1725 pixels, målt i størrelse, der svarer til 4 tommer (1200/300) x 5,75 tommer (1725/300). Denne størrelse målt i centimeter er 10 cm (4 x 2,5 cm) x 14 cm (5,75 x 2.5cm).

Dimensionerne på output-billedet afhænger af kameraets opløsning. For billeder uden tekst, skal du dividere pixel-bredde og højde med 300 for at finde dpi. Ellers, divider med 400. For eksempel:

  Opløsning Dimensioner
Digitalt kamera originale billede (uden tekst)   1200 x 1725 pixels
Ønsket output 300 dpi  
Krævede trin   Divider original med 300
Endelige billede 300 dpi 4 x 5.75 tommer


Bemærk at billeder taget med et digitalt kamera, bruger RGB farverummet. Når RGB konverteres til CMYK, har billeder en tendens til at blive mørkere. Det anbefales, at du lysner og skærper dit billede ved hjælp af et billedredigeringsprogram for at få tydeligere udskrivning.

Køb af arkivbilleder til dit udskriftsmateriale


Kend billedets egenskaber, før du køber online

Før du køber et billede, skal du læse specifikationerne på billedet omhyggeligt:
  • Pris
  • Farve (CMYK hvis muligt!)
  • Filstørrelse
  • Ophavsrettigheder
  • Opløsning og kvalitet
  • Andre faktorer afhængigt af dine behov.

og sørg for at det passer sammen med de ønskede output-specifikationer. Glem ikke, at du bør sigte efter mindst 300 dpi opløsning i dit endelige output! Hvis dit billede har indlejret tekst, kan en 400 dpi opløsning stærkt anbefales.

Pas også på filstørrelsen:
et 1 x 1 tommer billede på 300 dpi vil resultere i en 0.3 MB fil.
et 3 x 3 tommer billede på 300 dpi vil resultere i en 3.1 MB fil.
et 4 x 6 tommer billede på 300 dpi vil resultere i en 8.3 MB fil.
et 5 x 7 tommer billede på 300 dpi vil resultere i en 12.0 MB fil.